Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Clemens Wijers(Carach Angren):"Πολλοι"true fans"δεν ειναι ευχαριστημενοι με το οτι εμεις πειραματιζομαστε με τον ηχο μας"

O keybordist και συνθετης των Carach Angren,Clemens Wijers,μιλαει για τον νεο δισκο της μπαντας This Is No Fairytale

-Προσφατα κυκλοφορησατε το νεο σας αλμπουμ.Πες μου σε παρακαλω το σκεπτικο σου γυρω απο τον ηχο του δισκου.Ειναι απλα ενα"βολικο"αν θες,επομενο βημα για την μπαντα η πατησατε σε καινουργια μονοπατια που ανακαλυψατε δουλευοντας τον?

Clemens Wijers-Νομιζω πως ηταν ενα νεο βημα για ολους μας.Στην συνθεση,στην δημιουργια καινουργιων ιστοριων,στον ηχο.Μια μερα ο Seregor με καλεσε και μου αφηγηθηκε μια μεγαλη ιστορια που ειχε φτιαξει,γυρω απο ενα τραγουδι.Οταν τελειωσε,απλα ξετρελαθηκα και ειπα"Ετσι θα ειναι ολο το αλμπουμ".Πριν,παιρναμε τις ιδεες μας απο ηδη υπαρχουσες,γνωστες ιστοριες,αλλα μετα την τελευταια κυκλοφορια μας αποφασισαμε να πλασουμε και να δημιουργησουμε μονοι τις ιστοριες μας.Νομιζω πως το ολο"οικοδομημα"των τραγουδιων,οι συνθεσεις,ειναι πιο περιπλοκες,αλλα εχει και πολλες "catchy"στιγμεσ.Μου αρεσει αυτη η ισορροπια!Σε οτι αφορα τον ηχο,ηχογραφησαμε ξανα με παραγωγο τον Patrick Damiani απο τα Tidal Wave Studio στη Γερμανια,αλλα το αλμπουμ μιξαριστηκε απο τον Peter Tagtgren.Εκανε καταπληκτικη δουλεια!Εδωσε στο αλμπουμ το"βαθος"που χρειαζοταν!

-Οι πηγες απο τις οποιες αντλειτε εμπνευση,ειναι πολυ πλουσιες.Και αισθητικα και μουσικα.Υπαρχουν καποιες συγκεκριμενες επιρροες,τις οποιες αποτυπωσατε στην νεα σας δουλεια?

Clemens Wijers-Δεν νομιζω οτι υπηρξαν συγκεκριμενες επιρροες.Ακουσαμε τραγουδια,ειδαμε ταινιες,διαβασαμε βιβλια,αλλα το κυριοτερο συζητησαμε πολυ ολες τις ιδεες που ειχαμε.Αυτο μας εμπνεει!Μπορει να συμβει οταν ειμαστε σε περιοδεια η ακομη κι οταν μιλαμε στο τηλεφωνο!Θυμαμαι,σκεφτομασταν για το εξωφυλλο του δισκου,οσο ταξιδευαμε,στην επιστροφη μας απο ενα tour.O Seregor κι εγω καθομασταν στο πισω μερος του βαν,σκεφτομασταν και μιλουσαμε.Σε αυτο το αλμπουμ θελαμε ξανα κατι διαφορετικο,να εκπληξουμε τους εαυτους μας.Αφησαμε λιγο την"ποιητικη"διασταση και διαλεξαμε ενα αλλο μονοπατι.Κι ομως οι ιστοριες των παραμυθιων ειναι τοσο"ευθειες",δεν υπαρχει χωρος για παρεμβασεις,μονο κινητρο για πολυ φαντασια.[....]Αυτο θελαμε.Και πιστευω το καταφεραμε!

-Η μουσικη της μπαντας εχει πολυ ιδιαιτερα χαρακτηριστικα,οπως πχ τα πολυ εκλεπτυσμενα ορχηστρικα μερη[....]Και παντα υπαρχει ενα"concept",που παιζει σημαντικο ρολο σε ολο αυτο.Πες μας λοιπον ποιο ηταν το concept του This Is No Fairytale?Και ποσο σημαντικο θεωρεις οτι ειναι,ωστε να δημιουργησεις αξιομνημονευτη μουσικη?

C.W-Ειναι πολυ σημαντικο.Η ιστορια και ολα της τα στοιχεια ειναι η πηγη!Και κυριως τα συναισθηματα που αυτη περιεχει!Θα σου πω ενα παραδειγμα.Οταν καθομαι στο πιανο και προσπαθω να σκεφτω πως αισθανονταν τα παιδια που προσπαθουν να δραπετευσουν απο το σπιτι τους,οι ιδεες αρχιζουν να ερχονται.Καπως ετσι συνεθεσα το Two Flies Flew into a Black Sugar Cobweb.[....]Ηθελα να δημιουργησω ολη αυτη την αισθηση του"βιαζομαι να αποδρασω".Oταν ο Seregor εβαλε στιχους και κιθαρες,ο Namtar προσθεσε τα drumms,απλα ηρθε κι εδεσε υπεροχα!Οποτε,ναι...Ειναι πολυ σημαντικο!

-Η μουσικη σας ειναι μια τελεια μιξη black metal και συμφωνικων μελωδιων.Πες μας για το πως γραφτηκε ο δισκος αυτος.Γραψατε πρωτα τα αμιγως metal μερη και μετα"χτισατε"πανω τους,η ειχατε περισσοτερο μια πιο"ορχηστρικη προσεγγιση"?

C.W-Πολυ απλα.Αφου ειχαμε ηδη φτιαξει τις ιστοριες μας.Ξεκινησα να συνθετω τα ορχηστρικα μερη.Ταυτοχρονα ο Dennis και ο Ivo,ηχογραφουσαν τις κιθαρες και τα drumms.Τα βαλαμε ολα μαζι και εγιναν καποιες μικροαλλαγες ωστε να μην υπερκαλυπτουν τα ορχηστρικα κομματια τα υπολοιπα.Τελος προσθεσαμε τους στιχους,τα φωνητικα,μεχρι που το τελοιοποιησαμε!

-Κυκλοφορησατε επισης ενα lyric video για το There's no place like home.Τα οπτικα εφε ειναι εξαιρετικα και απεικονιζουν ακριβως το θεμα και τον χαρακτηρα του αλμπουμ.Ποσο σημαντικες θεωρεις οτι ειναι αυτες οι"εξτρα προσπαθειες",ωστε ο ακροατης να μπει καλυτερα στο ολο πνευμα?

C.W-Πραγματι ο Costin,εκανε καταπληκτικη δουλεια σε ολα τα βιντεο.Επιασε αμεσως το νοημα των ιστοριων μας!Σιγουρα ολα αυτα τα"εξτρα στοιχεια"ειναι πολυ σημαντικα,αλλα νιωθω οτι μπορει και να φτασει στην υπερβολη ολο αυτο.Βλεπω καμια φορα συγκροτηματα με εικοσι προτζεκτορες πανω στην σκηνη και τοτε πραγματικα ξεχνας οτι καπου εκει αναμεσα σε ολα αυτα υπαρχει και μια μπαντα που παιζει.Τα οπτικοποιημενα μεσα πρεπει να συνεισφερουν σιγουρα,αλλα μεχρι ενα σημειο....Αλλιως ειναι απλα υπερβολη!Τα δικα μας βιντεο πιστευω οτι ειναι τελεια γιατι ο Costin τα εκανε με τετοιο τροπο ωστε μετα απο αυτο που θα δεις να κινητοποιηθει η φαντασια σου![....]Μερικοι ανθρωποι θελουν να διεισδυουν στις ιστοριες μας και να βρισκουν λεπτομερειες που εκπλησουν ακομη κι εμας τους ιδιους!Αλλοι απλα προτιμουν το headbanging!Και με χαροποιει το γεγονος οτι μπορουν και τα δυο να συμβουν,ακουγοντας τα τραγουδια μας!

-Η μουσικη των Carach Angren ειναι πολυ διαφορετικη απο αυτη του συνηθισμενου black metal-και μιλαω συγκεκριμενα-η θεατρικη πρoσεγγιση ας πουμε,η τα πολυ εκφραστικα και ιδιαιτερα φωνητικα.Με ποιον τροπο λοιπον θεωρεις οτι το νεο αλμπουμ"τεσταρει"τα ορια του συμβατικου black metal?

C.W-Mαλιστα.Ο ιδιοκτητης της δισκογραφικης μας εταιριας Michael Berberian,λαμβανει καποια πολυ ωραια e-mail απο underground fans.Πολλοι"true fans"δεν ειναι ευχαριστημενοι με το οτι εμεις πειραματιζομαστε με τον ηχο μας.Αλλα πραγματικα,λιγο μας ενδιαφερει αυτο!Εχουμε επηρρεαστει απο το πρωιμο,κλασσικο black metal,αλλα δεν προσπαθουμε να το αντιγραψουμε!Πολυ απλα βαζουμε καποια στοιχεια του"original black metal",οπως επισης και στοιχεια απο τον μαγικο κοσμο του τρομου.Θελουμε καθε φορα να δημιουργουμε οσο το δυνατον καλυτερη μουσικη.Τιποτα παραπανω,τιποτα παρακατω!

-Στο This Is No A Fairytale συμμετεχει σαν guest ο βιολονιστας Νικος Μαυριδης,με τον οποιο εχετε δουλεψει και παλιοτερα.Μιλησε μας για αυτη σας την εμπειρια.

C.W-Ο Νικος ειναι ενας πολυ ταλαντουχος μουσικος και επισης ενας πολυ καλος φιλος.Το να δουλευουμε μαζι του ειναι καταπληκτικο και παντα περιμενουμε με ανυπομονησια κατι τετοιο!Περυσι και προπερσι συμμετειχε σε καποια live μας και περασαμε αξεχαστα!

-Ενα απο τα δυνατοτερα σημεια της μουσικης σας ειναι η υψηλων προδιαγραφων παραγωγη των αλμπουμ σας.Τελειος ηχος και ατμοσφαιρα.Πες μας λοιπον τα σχετικα με την ηχογραφηση και παραγωγη του νεου σας δισκου.Τι προκλησεις αντιμετωπισατε?

C.W-Δουλεψαμε με διαφορετικους ανθρωπους στο μιξαρισμα και στο mastering αυτη την φορα(Ρeter Tagtgren & Jonas Kjellgren)και εχω να σου πω οτι πηγε εξαιρετικα!Η προκληση που ειχαμε ηταν να συνδυασουμε ενα"τρελο ορχηστρικο lay-out"με ακομα πιο τρελα φωνητικα και κιθαρες!!!Αλλα τελικα λειτουργησε πολυ καλα ολο αυτο!


-Οι στιχοι σας αποτελουν μικρες,αυτονομες ιστοριες τρομου.Μπορει η μουσικη του This Is No Fairytale,να σταθει μονη της,εξω απο τα πλαισια αυτου του concept?

C.W-Για μενα η μουσικη και οι ιστοριες μας δεν διαχωριζονται.Ομως φυσικα μπορει καποιος να ακουσει και τις instrumental εκδοχες[.....]Στο digipack που κυκλοφορησαμε υπαρχει μια instrumental εκδοση του ntermezzo"Dreaming of a Nightmare in Eden".Στην τελικη ομως σκοπος και των δυο,στιχων και μουσικης,ειναι να δημιουργησουν τρομακτικες εικονες και δυνατα συναισθηματα σε μυαλο και σωμα!Οποτε αυτο ειναι ενα"πακετο"!

-Μιλησε μας για τις εμπειριες σου απο την περιοδεια σας στην Βορεια Αμερικη τον Οκτωβριο.Ποια ειναι τα σχεδια σας για φετος?

C.W-Ηταν μια μοναδικη εμπειρια!Εχουμε ενα υπεροχο κοινο και ενθουσιαστηκαμε ειλικρινα με ολη αυτη την αγαπη που λαβαμε.Ηταν πραγματικα πρωτοφανες!Η περιοδεια αυτη ηταν πολυ ιδιαιτερη για ολους μας και συντομα θελουμε να επιστρεψουμε για να σκορπισουμε ξανα λιγο τρομο!




*(Η συνεντευξη παραχωρηθηκε στον Debarati Das στις 11/3/2014.
All Rights Reserved)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου